AUTOR BLOGA NIE ZEZWALA NA KOPIOWANIE!!

wtorek, 30 sierpnia 2016

Chlebek z cukinii i sera cheddar




Sezon na cukinię w pełni, więc na Hubisiowym stole królują ostatnio leczo, cukiniowe placki, zupa-krem z cukinii i inne cukiniowe dania. A że moja mama co tydzień dostarcza nam kolejne zielone wielorybki, dlatego wciąż szukam nowych, ciekawych przepisów na ich wykorzystanie :-). Jeden z nich okazał się tak smaczny, prosty i szybki w wykonaniu, że postanowiłam podzielić się nim z Wami. Bo przecież każda zabiegana mama chciałaby gotować smacznie, efektownie, ale przede wszystkim szybko! 

To chlebek z cukinii i sera cheddar, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę, a efekt zaskoczy smakiem i pięknym wyglądem. Idealnie smakuje gorący, na przykład jako dodatek do kremowej zupy lub po prostu posmarowany masełkiem. Zachęcam Was, by właśnie tak go podawać, bo chociaż można przechowywać go w lodówce przez 1-2 dni, to podgrzany trochę jednak traci na smaku. 

Z podanych składników wychodzi dość duży bochenek (u mnie ok. 12 grubych kromek), więc możecie proporcjonalnie zmniejszyć ilości składników, jeśli chcecie zjeść go w całości na ciepło albo nie macie sporej lub bardzo głodnej rodziny :-).

Składniki:
  • 400 g mąki samorosnącej (lub jeśli takiej nie macie do 400 g zwykłej mąki tortowej dodajcie 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 i 1/4 łyżeczki sody - ja robię właśnie tę wersję);
  • 2 średniej wielkości cukinie;
  • 50 g płatków owsianych;
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody;
  • 75 g sera żółtego cheddar - startego na tarce o grubych oczkach;
  • 280 ml maślanki;
  • 1 łyżka płynnego miodu;
  • 1 jajko (rozkłócone);
  • 1 łyżeczka drobne soli;
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku (niekoniecznie).

Nagrzej piekarnik do 200 st. C (jeśli masz termoobieg to do 180 st. C). Cukinie (razem ze skórką) zetrzyj na tarce o grubych oczkach i na drobnym sitku odciśnij nad zlewem jak najwięcej soku. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, starty żółty ser, sodę, sól, tymianek i cukinię. Oddzielnie wymieszaj maślankę i miód. Dodaj do suchych składników i drewnianą miską wymieszaj, aż ciasto zacznie się sklejać. Wyłóż na posypany mąką blat i ugniataj przez chwilę, żeby wszystkie luźne grudki się połączyły. To ważne, by nie ugniatać zbyt długo i starannie, bo wtedy chlebek wyjdzie zbyt ciężki.

Uformuj z ciasta okrągły bochenek i ułóż go na papierze do pieczenia (ja piekę go w dużej keksówce). Posmaruj jajkiem, natnij głęboko na środku i jeśli chcesz posyp odrobiną startego żółtego sera (ja za pierwszym razem byłam lekko zaniepokojona zbyt płynną, moim zdaniem, konsystencją ciasta, ale okazało się, że zupełnie niepotrzebnie). Piecz 40 minut, aż chlebek nabierze głębokiego, złotobrązowego koloru.  

Podawaj na ciepło, bo najsmaczniejszy jest prosto z piekarnika :-).

Smacznego Kochani!!!! Dajcie znać, jeśli skusicie się na jego zrobienie.

Hubisiowa mama

-♥-
 
Ps. Przepis pochodzi z czerwcowego wydania gazetki "goodfood" :-).

5 komentarzy:

  1. Super przepis, o chlebki z cukinii słyszę pierwszy raz.
    A ja zapraszam na mojego bloga i przepis na ciasto z cukinii https://mamusiowesekrety.blogspot.com/2016/08/dietetyczne-ciasto-z-cukinii.html?m=1

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie szybkie i praktyczne przepisy. Tym bardziej, że mam jeszcze 2 cukinie w lodówce a placki i faszerowana już się przejadły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że chlebek Wam posmakuje!

      Usuń
  3. Witam serdecznie,
    po przeczytaniu tego posta od razu nabrałam chęci na wypróbowanie tego przepisu. Już nie mogę się doczekać, aż go wypróbuję.
    Pozdrawiam całe Hubisiowo,
    wierna czytelniczka

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się, że mogłam gościć Cię w naszym Hubisiowie :-). Będzie mi bardzo miło, jak napiszesz parę słów.

Zgodnie z ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 24, poz. 83),
jakiekolwiek korzystanie z treści oraz zdjęć tego bloga bez wiedzy właściciela jest zabronione.